ANKOS: A Successful 11th Annual Conference
Temmuz 31, 2011
SELL Ülkeleri Açık Erişim Raporları Kitabı
Temmuz 31, 2011

11. ANKOS Yıllık Toplantısı Muğla Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi…


Elektronik yayıncılık alanında dünya çapında faaliyet gösteren yayıncı ve aracı firmalar ile üniversite ve araştırma kütüphaneleri arasında köprü vazifesi gören ANKOS (Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu)’un kuruluşundan bu yana her yıl düzenli olarak yapılan toplantılarından 11. Yıllık Toplantısı 28 Nisan – 01 Mayıs 2011 tarihlerinde Muğla Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.

İlginin ve katılımın her geçen yıl giderek arttığı toplantılardan 11. ANKOS Yıllık Toplantısı; 63 firmadan 153 firma yetkilisi, 138 kurumdan 276 kurum temsilcisi olmak üzere toplam 429 kişilik bir katılımla gerçekleşti.

Muğla Üniversitesi Okutmanları Demet DOĞRUÖZ’ün kanun ve Erhan İŞSEVEROĞLU’nun keman dinletisiyle başlayan toplantının açılışında konuşan Muğla Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı Kürşad ERİŞTİ; mesleki dayanışma ve deneyim aktarımını sağlayan bu toplantıların, kütüphane çalışmalarını kolaylaştırıcı etkisinin önemine vurgu yaptı.

ANKOS Başkanı Gültekin GÜRDAL açılış konuşmasında; ANKOS’un ve ANKOS toplantılarının bundan sonraki hedefinin sadece Türkiye için değil, tüm Ortadoğu, Balkanlar ve Türki Cumhuriyetlerini de içine alan e-yayıncılık ve bilgi dünyasının buluşma noktası olması dileğini ifade ederek, ANKOS olarak aracı kurumlardan, üniversitelerden ve kütüphanecilerden beklentilerini dile getirdi: Yayınevlerinden daha esnek abonelik ve satın alma modelleri beklediklerine dikkat çeken GÜRDAL, üniversitelerden bütçelerinin en az yüzde birini kütüphanelere ayırmalarını isterken, kütüphanecilerin de trendleri belirleyecek bireyler olması gerektiğini belirtti.

Açılışta konuşan Muğla Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mansur HARMANDAR, üniversitelerin akademik başarısının en önemli destekçisinin kütüphaneler olduğunu vurgulayarak, ANKOS’un bir Anadolu kuruluşu olmasının ötesinde sınırları aşarak uluslararası bir kurum olduğunu ifade etti.

Davetli konuşmacılardan JISC Collections’dan Lorraine Estelle’nin “Engelsiz Erişim – E-Kitaplar İçin Yeni Modeller” başlıklı sunumu ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Aysel GÜMÜŞ ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Emine HATUN GÜR’ün “Kataloglamanın Geleceği: RDA” başlıklı sunumları katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Firmaların mevcut ürün ve hizmetlerindeki gelişmeler ile yeni ürün ve hizmetleri hakkında bilgiler verdiği sunumlar ile ANKOS Çalışma Araştırma Gruplarının sunumlarının ardından Genel Kurul yapıldı.

Toplantı boyunca bilgi kaynakları & teknolojileri ve kütüphane sistemleri alanında farklı veya benzer alanlarda faaliyet gösteren 53 firma standında, firma temsilcileri ve ANKOS üyesi kurum temsilcileri bir araya geldiler. Bu yıl ilk defa, ANKOS veritabanı sorumluları önceden belirlenmiş bir program dahilinde ANKOS standında üye kurumlarla buluşarak, mevcut sorunlar hakkında yüz yüze görüşme fırsatı buldular.

29 Nisan 2011 Cuma akşamı Muğla Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mansur HARMANDAR’ın verdiği yemeğin ardından, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Muğla Üniversitesi Halk Dansları Toplulukları’nın muhteşem gösterileri coşkuyla izlendi.

Toplantının son günü olan 01 Mayıs 2011 Pazar günü olumsuz hava koşullarına rağmen Muğla’nın birbirinden güzel koyları ve adalarına yüksek katılımla tekne turu yapıldı.

11. ANKOS Yıllık Toplantısı’na katılan tüm firma ve kurum temsilcileri ile toplantıya ev sahipliği yapan Muğla Üniversitesi ve Muğla Üniversitesi organizasyon ekibine sonsuz teşekkürlerimizi sunarız…

Toplantı web sitesi için tıklayın.