ANKOS ÇATISI YENİDEN OLUŞTURULDU…
Ocak 11, 2013
ANKOS III. Ulusal Akademik Kaynak Paylaşım Çalıştayı
Temmuz 22, 2013

ANKOSLink: Daha Çok Katılım, Daha Çok Paylaşım

ANKOSLink Konferansı 25-27 Nisan 2013 tarihleri arasında Antalya Belek’teki Maritim Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

“Daha çok katılım, daha çok paylaşım” düşüncesinden yola çıkılarak kapsamı genişletilen ve her kesimden bilgi profesyoneli, eğitimciler, öğrenciler, yayıncılar ve çevrimiçi bilgi sağlayıcılarının katılımına açık hale getirilen “ANKOSLink” konferansına yaklaşık 500 kişi katıldı. 150 farklı kurumdan 300’ün üzerinde kurum temsilcisinin yanı sıra yayıncılık, kütüphane otomasyonu, kütüphane güvenliği gibi alanlarda faaliyet gösteren 60’dan fazla firmadan yaklaşık 200 firma temsilcinin katıldığı konferansta 47 firma stand açtı.

ANKOSLink Konferansı açılış seremonisinde “Su Voices” grubunun muhteşem performansının ardından, ANKOS Başkanı Ertuğrul Çimen açılış konuşmasını yaptı. Çimen, geçen 12 yılda toplantıların bir üniversite ev sahipliğinde yapıldığını, bu yıl ise; artan lojistik, teknik ve diğer altyapı ihtiyaçları nedeniyle, toplantıyı bir kongre merkezine taşıdıklarını ifade ederek, bundan sonra ANKOSLink’in yeni formatıyla, uluslararası bölgesel bir toplantı olarak devam edeceğini belirtti. ANKOS’un sosyal ve mesleki iletişim alanında önemli bir rol oynadığını ifade eden Çimen, kuruluşundan bu yana gönüllü olarak çalışanların sayısının 130’u geçtiğini belirtti.

ANKOSLink Konferansı’na konuşmacı olarak davet edilen T.C. Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanı Emin Sadık Aydın, konuşmasına başlarken daha önce ANKOS hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığını ifade etti ve karşısında profesyonel bir topluluk görmüş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, konferansa davet edildiği için ANKOS Yönetimi’ne teşekkür etti. Aydın, “2023’e Doğru Türkiye’nin Bilgi Toplumu Politikaları” başlıklı sunumunda, bilgiye erişim kanalları ve alışkanlıklarının değiştiğini belirterek; elektronik yayıncılığa yönelik politika ve mevzuatın hızla geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kütüphanecilerin sayısal içeriğin yönetimi konusunda uzmanlaşmaları ve yönlendirici olmaları gerektiğine dikkat çeken Aydın, kütüphanelerin merkezi konumunu koruması için bilişim yetkinlikleri hakkında daha fazla kafa yorulmasının önemine işaret ederek, Fatih projesi sonucunda yetişen genç kitlenin gelecekteki kütüphane kullanıcıları olacağını belirtti ve kütüphanelerin buna hazır olup olmadığı sorusuna cevap aranması gerektiğini vurguladı. Aydın, konuşmasının sonunda ANKOS’u başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ederek, 2013 sonunda tamamlanması planlanan Bilgi Toplumu Stratejisi’ne katkıda bulunmak üzere ANKOS’a çağrıda bulundu.

Daha sonra Milli Kütüphane Başkanlığı Yönetim Bilgi Sistemleri ve Bilgi İşlem Merkezi Müdürü Erdal Naneci, Europeana Newspapers Online Projesini tanıttı. Europeana Newspapers Online Projesi’nin uluslararası işbirliği sonucu hayata geçmiş bir proje olduğunu belirten Naneci, Avrupa’daki tüm toplumların geçmişten gelen kültürel miras kayıtlarının önce elektronik ortama aktarılıp ondan sonra da herhangi bir sınırlama olmaksızın dijital olarak tüm kullanıcıların erişimine açıldığını ifade etti. Milli Kütüphane’nin Türkiye’den temsilci olarak bu projede yer aldığını, 18 milyon gazete sayfasının dijitalleştirilerek Europeana Newspaper Online çerçevesinde hizmete sunulacağını, böylece Türkçe içeriğin tüm dünyada daha çok görülebilir olacağını söyleyen Naneci, bu hizmetin aslında uzun süredir kullanıcıların erişimine açık olduğunu, ancak yaygın şekilde proje tanıtımlarına yeni başlandığını belirtti.

“Elektronik Kaynakların Arşivlenmesi ve Sürekli Erişim Hakkı”, “Konsorsiyal Pazarlık Sürecini Etkileyen Faktörler ve Küresel Konsorsiyum Modelleri”, “Kütüphane Kaynaklarına Bir Noktadan Bütünleşik Erişimin Arka Planında Neler Var?” ve “Türkçe Elektronik İçerik” konularında panellerin de gerçekleştirildiği ANKOSLink Konferansında, TURKCELL Kurumsal Pazarlama Sorumlusu Görkem Bakşı, “Bulut Teknolojisi ve Kütüphaneler” başlıklı bir seminer verdi.

ANKOS YK üyesi Sami Çukadar tarafından ANKOS Çalışma ve Araştırma Grupları hakkında bilgiler verilerek, grupların yaptığı çalışmalar anlatıldı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Daire Başkanı Gültekin Gürdal Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler Grubu (AEKA) adına söz alarak, DOAJ için Türkçe dergi değerlendirmelerinin ANKOS AEKA tarafından yapıldığını belirtti. DSpace 3.1. sürümünün LiveCD’sinin kuruluma hazır ve OpenAIRE uyumlu olduğunu belirten Gürdal, AEKA sayfasından indirilebileceği bilgisini paylaştı.

Ayrıca 30 firma sunumunun yer aldığı ANKOSLink Konferansında, Journal of Academic Librarianship baş editörlerinden Dr. David Kohl eğitmenliğinde “Uluslararası Dergilerde Yayın Yaparken Anımsanacak İpuçları” başlıklı bir çalıştay gerçekleştirildi.
Konferansa özel, son derece modern standların tasarlandığı ANKOSLink Konferansında; yayıncılık, kütüphane sarf malzemeleri, e-kaynak yönetim uygulamaları, kütüphane otomasyonu ve güvenliği alanında faaliyet gösteren firmalar kendilerini ve ürünlerini tanıtma fırsatı bularak, mevcut ve potansiyel müşterileriyle buluştular.

ANKOS Başkanı Ertuğrul Çimen kapanış konuşmasında, tüm katılımcılara ve ANKOSLink organizasyon ekibinde yer alan kişilere ayrı ayrı teşekkür etti. ANKOS YK adına organizasyonda görev alan kişilere çiçek verilmesiyle konferans sona erdi.

Toplantı web sitesi: http://ankoslink.org.tr/