ANKOSLink 2025 Uluslararası Konferansı: “Kütüphane 5.0 – İnsan Merkezli Dijital Dönüşüm” Ana Temasıyla Başkentte Gerçekleşti

Kasım 8, 2025

VIII. Ulusal Kaynak Paylaşım Çalıştayı Bartın Üniversitesi Ev Sahipliğinde Başarıyla Gerçekleştirildi

Mayıs 22, 2026

ANKOSLink 2025 Uluslararası Konferansı: “Kütüphane 5.0 – İnsan Merkezli Dijital Dönüşüm” Ana Temasıyla Başkentte Gerçekleşti

Kasım 8, 2025

VIII. Ulusal Kaynak Paylaşım Çalıştayı Bartın Üniversitesi Ev Sahipliğinde Başarıyla Gerçekleştirildi

Mayıs 22, 2026

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol ÖZVAR ANKOSLink 2025 Uluslararası Konferansı’na Katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol ÖZVAR ANKOSLink 2025 Uluslararası Konferansı’na Katıldı

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nin ev sahipliğinde 4–6 Kasım 2025 tarihleri arasında düzenlenen ANKOSLink 2025 Uluslararası Konferansı, “Kütüphane 5.0: İnsan Merkezli Dijital Dönüşüm” temasıyla bilgi, kültür ve akademi dünyasını bir araya getirdi.
Etkinliğin açılışında Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol ÖZVAR, kapanışında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY konuşma yaptı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol ÖZVAR: “Kütüphaneler bilginin işlendiği ve anlamlandırıldığı merkezlerdir”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol ÖZVAR, açılışta yaptığı konuşmada, dijital çağda kütüphanelerin yalnızca bilgi depolayan değil, bilgiyi işleyen, yorumlayan ve anlamlandıran dinamik merkezler haline geldiğini söyledi.
Özvar, “Kütüphane 5.0 kavramı, bilgiyle insan arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlıyor. Artık mesele sadece dijitalleşmek değil; dijital olanı insanî değerlerle buluşturmak ve bilgiye erişimde güven ile etik sorumluluğu bir araya getirmektir.” ifadelerini kullandı.

Türk yükseköğretim sisteminin dijital dönüşüm sürecinde kütüphanelerin kilit bir rol üstlendiğini belirten Özvar, üniversite kütüphanelerinin açık bilim politikalarının ve bilgiye dayalı karar alma süreçlerinin merkezinde yer alması gerektiğini vurguladı.
“Kütüphanelerimiz, bilginin üretilmesi, paylaşılması ve sürdürülebilir biçimde erişilebilir kılınması için vazgeçilmez yapılardır.” diyen Özvar, bu anlayışın Türkiye’nin bilgi temelli kalkınma vizyonunun temel taşını oluşturduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kütüphanecilik anlamında 1300 yıllık çok köklü bir geleneğimiz var”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, konferansın kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bilgiye ve kitaba dayanan güçlü bir medeniyet mirasına sahip olduğunu vurguladı. “Biz ilk emri ‘Oku’ olan bir inancın mensuplarıyız.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kütüphaneciliğin 1300 yıllık köklü bir geleneğe dayandığını ve bu birikimin Emevilerden Osmanlı’ya, oradan Cumhuriyet’e uzanan bir süreklilik taşıdığını belirtti.

“Emevilerden Abbasilere, Selçuklulardan Osmanlı Cihan Devleti’ne kadar kurduğumuz medeniyetlerde kitap ve âlim hep merkezde yer almıştır.” sözleriyle konuşmasına devam eden Erdoğan, ilim, kitap ve bilginin tarih boyunca milletimizin yükselişinde belirleyici rol oynadığını söyledi. Şam’daki Beytü’l Hikme, Bağdat’taki Nizamiye Medresesi, Anadolu’daki Karatay ve Gök Medrese gibi merkezlerin sadece kendi dönemlerine değil, tüm dünyaya ilim ve irfan yaydığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlme ne zaman hak ettiği kıymeti vermişsek, kitaba ve bilgiye ne zaman dört elle sarılmışsak, dünya tarihine geçen en büyük başarılarımızı o zaman elde etmişizdir.” diyerek, bilginin toplumların gelişmesindeki merkezi önemini vurguladı.
Konuşmasında ayrıca geçmişte yaşanan zorluklara değinerek, “Nice kuşakların geçmişiyle bağı zayıflatıldı; ancak biz köklerimizle ve tarihimizle yeniden bütünleşmeyi başardık.” ifadelerini kullandı.

Kütüphaneciliğin günümüzde yeniden canlandığını belirten Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin tüm kurumlarıyla birlikte kütüphanelerini yaşatan, geliştiren ve dijital çağın gereklerine uyarlayan bir ülke konumuna geldiğini söyledi. “Kültür Bakanlığımız, Millî Eğitim Bakanlığımız, üniversitelerimiz ve yerel yönetimlerimizle el ele vererek bu mirası güçlendirmeye devam ediyoruz.” diyen Erdoğan, konferansın düzenlenmesine katkı sunan ANKOS ve Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi çalışanlarını tebrik ederek etkinliğin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diledi.

Ayrıca konuşmaların ardından ANKOS Başkanı İsmail ÇETİNKAYA ve Cumhurbaşkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan TUĞLU tarafından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a  “Hafız İsmail’in, Ebu Eyyüb-i Ensari Camii Kütüphanesi’ne hafız-ı kütüp olarak atanması hakkında Sultan Abdülmecid tarafından verilen 11 Mart 1845 tarihli berat” takdim edildi.

 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY: “Üreten ve yaşayan kütüphanelerle bilgiyle güçlenen bir Türkiye inşa ediyoruz”

Kapanış programında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY, bilgiye erişim, dijital dönüşüm ve insan merkezli hizmet anlayışının Kütüphane 5.0 vizyonu ile bütünleştiğini belirtti.

Ersoy, “Bilginin paylaşımı, üretimi ve sürdürülebilir yönetimiyle kütüphanelerimizi fikirlerin ve yeniliğin buluşma noktası hâline getiriyoruz. Üreten ve yaşayan kütüphanelerle bilgiyle güçlenen bir Türkiye inşa ediyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ANKOSLink 2025 Uluslararası Konferansı, üç gün boyunca yapay zekâ, dijital dönüşüm, bilgi yönetimi ve insan merkezli hizmetler konularında yürütülen oturumlarıyla kütüphanelerin geleceğine yön veren kapsamlı bir buluşma olarak tamamlandı.