Kurumsal Arşiv Yazılımları

DSpace
DSpace akademik ve kar amacı gütmeyen ticari kuruluşlar için geliştirilmiş açık kaynak kodlu dijital bir kurumsal arşiv sistemidir. Bir kuruluştaki entelektüel çıktıları depolamak, indekslemek, korumak, saklamak, tekrar yaymak amacıyla kullanılır. DSpace sistemine metin, görsel, video, veri seti gibi her türlü elektronik doküman yüklenebilir ve kolay bir şekilde açık erişime sunulabilir. HP Laboratuarları ve MIT Kütüphaneleri tarafından ortaklaşa geliştirilmiş olan sistem, ücretsizdir ve kuruluşun ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilecek bir yapıdadır. OpenAIRE uyumluluğu olan DSpace hakkında daha fazla Türkçe bilgi için buraya, DSpace web sayfasına erişmek için ise buraya tıklayınız.

EPrints
Önemli kurumsal arşiv sistemlerinden biri olan EPrints ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Southampton Üniversitesi’nde geliştirilen EPrints, bilimsel araştırmalar için açık arşivler yaratmak üzere tasarlanmıştır. Tüm içerik türlerine destek veren EPrints OpenAIRE uyumludur. EPrints web sayfasına erişmek için ise buraya tıklayınız.

Invenio
Web üzerinde dijital bir kütüphane veya kurumsal arşiv oluşturmaya aracılık eden açık kaynak kodlu bir yazılımdır. CERN tarafından geliştirilen Invenio Açık Arşiv Girişimleri üst veri harmanlama protokolü standartlarını taşır. Invenio web sayfasına erişmek için buraya tıklayınız.

Fedora
Fedora kurumsal arşiv sistemi kar amacı gütmeyen DuraSpace tarafından desteklenmektedir. Sistem Cornell Üniversitesi araştırmacıları tarafından dijital içeriğin depolanması, yönetimi ve bu içeriğe erişim için geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir kurumsal arşiv sistemdir. Fedora web sayfasına erişmek için buraya tıklayınız.


İçerik Yönetim Araçları

Joomla
PHP ve MySQL ile MVC olarak geliştrilimiş açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir. Joomla! ismi Swahili dilindeki “hep beraber” veya “bir bütün olarak” anlamlarındaki “jumla” kelimesinden gelmektedir. İlk sürümü (Joomla! 1.0.0) 17 Ekim 2005 tarihinde yayımlanmıştır. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

Drupal
Ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemidir. Modüler yapısı sayesinde, web uygulama çatısı, topluluk portalı, forum ya da blog motoru olarak da kullanılabilmektedir. Drupal PHP programlama dili ile yazılmıştır. Bununla birlikte Drupal tabanlı bir web sitesinin kurulumu, geliştirilmesi ve bakım genellikle PHP programlama becerisi gerektirmemektedir. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

WordPress
GPL’nin altında lisanslı, PHP ve MySQL üzerine kurulmuş kişisel yayın ve içerik yönetim sistemidir. Yani makale düzenleme, yayınlama sistemi anlamına gelir. Google tarafından çok hızlı dizinlenir ve sayfa açılışları hızlıdır. WordPress’in geçmişi 2001’e kadar uzanır. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.



Kütüphane Otomasyon Sistemleri

Koha Kütüphane Otomasyon Sistemi
Koha Yeni Zelanda’da, Horowhenua Library Trust için Kapito Communications Şirketi ve gönüllülerden oluşan bir ekip tarafından açık kaynak kodlu olarak 1999 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. Maori dilinde “armağan” anlamına gelen Koha ilk olarak 2000 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Koha açık kaynak kodlu yazılımlar arasında aktif, hızlı gelişen ve iyi yapılandırılmış kod temeline sahip projelerdendir. Koha dünya çapında inovasyon, mükemmellik ve kâr amacı gütmeyen yazılımlar alanında ödüller almıştır. Üstün özelliklerinin yanında ücretsiz ve açık kaynak kodlu olması kütüphaneler için bütçe bakımından da önemli avantaj sağlamaktadır.

Perl diliyle geliştirilen Koha, MySQL veya PstgreSQL veri tabanını kullanır ve Apache web sunucusu aracılığıyla veri tabanına erişim sağlar.  MARCve Z39.50 standartlarını destekleyen Koha, 6 kıtada 600’de fazla üniversite, araştırma ve halk kütüphanesi tarafından kullanılmaktadır.

Modüler bir yapıya sahip olan Koha, kütüphane hizmetlerine göre şekillendirilebilir ve geliştirilebilir. Koha; dolaşım, üye, basit ve gelişmiş arama, sanal raf oluşturma, kataloglama, otorite dizini, süreli yayınlar, sağlama, raporlama, yönetim ve yardımcı araçlar gibi modüllere sahiptir. Kütüphane ihtiyaçlarına göre Koha’ya yeni modüller eklemek mümkündür.

Gönüllüler tarafından önemli ölçüde Tükçeye çevrilen Koha, Süleyman Demirel Üniversitesi Kütüphanesi tarafından tamamen Türkçeleştirilmiştir ve şu halde güncel dağıtım paketleri Türkçe dil dosyalarını da içermektedir.

KOHA’nın Bazı Özellikleri:

  • Açık kaynak kodlu,
  • Özelleştirilebilir,
  • Linux, Unix, Windows ve MacOS platformlarında çalışabilir,
  • Çoklu dil desteği,
  • Modüler yapı,
  • Z39.50 desteği,
  • MARC, MARC21 ve UNIMARC uyumlu,
  • Web tabanlı personel ve kullanıcı arayüzü,
  • Basit ve gelişmiş arama özellikleri,
  • Web 2.0 özelliği,
  • 6 kıtada 600′den fazla kullanım.
  • Küçük ve büyük ölçekli kütüphanelere uygun,
  • Sınırsız kayıt sayısı,
  • Zebra indeksleme özelliği,
  • Solr arama desteği.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.



Öğrenim Yönetim Sistemleri

Open Journal Systems (OJS)
PKP tarafından geliştirilen OJS, çevrimiçi dergi yayıncılığının tüm yönlerini içerir ve dergilerdeki iş akış süreçlerinin sanal ortamda yönetilmesine aracılık eder. Sistem, bir dergiye yazarın ilk taslak yazıyı göndermesinden, okuyucuya sunulmasına kadar geçen her sürecin ve sonrasının, oluşturulan İnternet sunucusu üzerinden yönetilmesine aracılık eder. Kısaca ifade etmek gerekirse, OJS, dergi yayıncılığı için sanal bir ofis ortamı sunar. Ayrıca dergi yöneticilerinin belirlenerek, kendilerine özgü işleri izlemelerini sağlar. Yazışmalara yardımcı olur ve okuyucularla iletişimi güçlendirir. Örnek bir OJS uygulaması için Doğuş Üniversitesi Dergisiweb sayfasına bakılabilir. OJS hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

Open Conference Systems (OCS)
PKP tarafından geliştirilen OCS, açık kaynak kodlu bilimsel konferans düzenleme ve yayımlama sistemidir. OCJ ile konferans web sayfası düzenlenebilir, konferans duyurusu ve bildiri daveti yapılabilir, bildiriler ve özetler elektronik ortamda kabul edilebilir, katılımcıların kaydı alınabilir, konferans sonrası tartışmalar entegre edilebilir ve geçmiş konferans bildirileri yayımlanabilir. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

Open Monograph Press (OMP)
PKP tarafından geliştirilen OMP, monografların editoryal iş akış süreci için geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Üniversite yayınlarının değerlendirmesi, düzenlenmesi, kataloglanması, üretimi ve yayımlamasına aracılık eder. Daha fazla bilgi için burayatıklayınız.

Open Harvester Systems (OHS)
PKP tarafından geliştirilen OHS, Public Knowledge Project tarafından bilimsel araştırmalara toplu erişimi artırmak üzere üst verilerin indekslenmesi için geliştirilmiş bir harmanlama sistemidir. OHS, Open Journal Systems veya Open Conference Systems gibi Açık Arşiv Girişimleri’nden araştırılabilir üst verileri otomatik olarak derleyebilecek bir yapıda geliştirilmiştir. OHS uygulaması örneği için Süleyman Demirel Üniversitesi Kütüphanesi tarafından yürütülen Açık Arşiv Veri Tabanı‘na bakılabilir. Sistem hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.



Kaynak Keşif Araçları

VuFind
VuFind, OPAC veya kütüphane katalogları üzerinden yapılan gelenksel arama yöntemlerinin ötesinde seçenekler sunan açık kaynak kodlu bir arama motorudur. VuFind kütüphaneler tarafından, kütüphaneler için geliştirilmiş bir arama portalıdır. VuFind’ın amacı, geleneksel OPAC aramalarının yerine, tüm kütüphane kaynaklarını kullanıcılar için aranabilir ve listelenebilir yapmaktır. VuFind katalog kayıtlarını, dijital kütüphane öğelerini, kurumsal arşivleri, kurumsal bibliyografyaları, diğer kütüphane koleksiyon ve kaynaklarını bir ara yüzden aramaya izin verir. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.



Blog’lar ve Vikiler

MediaWiki
GNU lisansıyla korunan, kullanımı açık bir viki yazılımıdır. PHP ile yazılmıştır ve MySQL veya PostgreSQL ilişkisel veri tabanı yönetim sistemini kullanır. MediaWiki’nin 1.7 sürümünden itibaren PHP 5 desteğini zorunludur. İlk başta MediaWiki, özgür bir ansiklopedi olan Wikipedia için geliştirilmiştir. Zaman içinde en yaygın kullanılan viki yazılımı olmuştur. Bugün, Wikimedia Foundation’ın tüm projelerinde, Wikia’da barındırılan tüm sitelerde ve pek çok diğer büyük vikide kullanılmaktadır. Öte yandan şirketler tarafından içerik yönetimi amacıyla da kullanılmaktadır. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

Movable Type
Six Apart firması tarafından geliştirilmiş bir webblog yayınlama sistemdir. İlk defa 3 Eylül 2001’de duyurulmuştur. 12 Aralık 2007’de GNU lisansı altında yeniden lisanslanmıştır. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.



Referans ve Eğitim Araçları

Bibus
Bibus bir kaynakça ve referans yönetimi yazılımıdır. Diğer araçlar gibi bibliyografik kayıtları arama, düzenleme ve sıralamaya izin verir. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

Jumper

Jumper, kuruluşlar için tasarlanmış bir imleme (bookmarking) sistemidir. Veri nesnelerini etiketleme ve bağlama için web tabanlı bir platform altyapısı sağlar. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

Aigaion
Aigaion web tabanlı bir referans yönetim yazılımıdır. Yapısı bibliyografya şeklinde olup konu ağacı odaklı yayın yönetimi kullanır. Aigaion BibTeX biçimi üzerine inşa edilmiştir. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

JabRef
JabRef, BibText formatında referans listesi alanı düzenlemesi için bir kullanıcı arayüzü sağlar. Daha fazla bilgi için burayatıklayınız.

Mendeley
Mendeley, araştırma verilerini keşfetmek ve bunları çevrimiçi paylaşmak üzere tasarlanmış bir sistemdir. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

Refbase
Refbase, değişik biçimlerdeki atıfların yönetimi için geliştirilmiş web tabanlı bir sistemidir. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

RefDB
RefDB SGML, XML ve LaTeX/BibTeX biçimindeki dokümnaları ağ üzerinden paylaşmaya aracılık eden bir veri tabanı yönetim aracıdır. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

I, Librarian
“I, Librarian” bireysel veya küçük gruplar için PDF makalelere açıklayıcı notlar ekleyerek koleksiyon oluşturmaya yarayan bir PDF yöneticisidir. Bu sistem aracılığıyla kullanıcılar, literatür madenciliğinde iş yükünü paylaşan sanal kütüphaneler oluşturabilirler. “I, Librarian”, referans verilerinde ve PDF dosyalarında akıllı ve hızlı arama sağlar. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

Zotero
Zotero, paralı olarak satılan RefWorks, EndNote, ProCite gibi programların yerine kullanılabilecek açık kaynak kodlu bir programdır. Veri tabanlarında bir arama yaptığınızda (Google ya da Yahoo v.b. arama motorları da olabilir) bulduğunuz kaynakları kaydederek kişisel veri tabanı oluşturmaya imkân tanır. Oluşturulan künyeler üzerinde ekleme ve çıkarma yapılabilir. Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.



Diğer

SubjectsPlus
http://www.subjectsplus.com/

LibData
http://libdata.sourceforge.net/

Lib-Stats
http://www.lib-stats.org.uk/

LimeSurvey
http://www.limesurvey.org/